luni, 27 februarie 2012

Dar-ar bila-n capu' porcului

     Se uita la mine siderat, socat, cu o expresie tampa pa fata-i arsa de soarele de munte. Se uita la mine, se uita la cantar, iar la mine, se uita in juru-i, la cantar, la mine iar. Parca i-ar fi fost spalat creierul instantaneu de cine stie ce masinarie ruseasca cu lampi. Cred ca si daca incercam sa-i explic teoria relativitatii avea o expresie mai de doamne-ajuta pe chipu-i muncit de nevoi. Pana la urma, renuntand parca la orice asteptare de la viata, de la destin, soarta, dumnezeire, imi spune cu glas gatuit, abia perceptibil, sa mergem sa ii fac bonul de primire.
     A venit omul dis-de-dimineata, cu noapte in cap, sa predea un animal. Un porc. Animalul, nu omul. Grasut, roz bonbon. Tot porcul, nu omul. Am dat porcul jos din caruta parcata langa cantar, l-am suit cu chiu, cu vai, pe cantar si l-am cantarit, operatiune facuta de atatea si atatea ori cu alte prilejuri si, bineinteles, cu alte animaloase. Porcu', numa' bun. Vreo' suta douazeci. De kile. Atat zicea cantarul. Nu si proprietarul. Nu era prima data cand nu batea cantarul cu estimarea proprietarului. Si nu e prima data cand urmeaza circul. Care circ? Pai cum numiti domniile voastre spectacolul urmator: se da jos animalul (in speta porcul); se verifica cantarul, la zero; se urca proprietarul pe cantar si se verifica greutatea acestuia, comunicata mie in prealabil; cantarul corespunde si gol, si cu proprietarul cocotat pe platforma; se urca porcul; din nou; cu tot cu zvarcolelile de rigoare, eventual o tura, doua prin curtea abatorului, si cu tot cu guitaturile nelipsite, de stie tot orasul ca avem un client nou la condamnarea la moarte prin tehnica ciocanului cu bila. Nu (mai) sunt surprins nici daca proprietarul ii tine companie porcului sau animalului in general pe cantar, sa verifice greutatile cumulate. Eventual tot procesul se reia, pana la ajungerea la o concluzie comuna, adoptata si asumata cu majoritate absoluta.
     Cu toate aceste proceduri absolut stiintifice, stapanul bestiei e tot nemultumit, nedumerit si neimpacat cu totul de rezultatul anchetei gravitationale. El sustine ca monstrul trebuie sa fie mult mai atras de pamantul patriei, fapt ce s-ar traduce prin mai multe kilograme indicate de cantar. Eu o tin pe-a mea, fiind partizanul declarat al descoperirilor stiintifice cu precadere din domeniul stiintelor exacte, in speta cantarul, el foloseste argumentul evaluarilor empirice, in speta la ochiometru. Neintrezarind nici o finalitate a razboiului nostru stiintific si informational, ajungand la capatul rabdarilor prajite si neprajite, ii trantesc, lovit de o inspiratie salvatoare de moment:
     - Auzi, nene, asta (si arat spre animalul de pa cantar) e porcul, nu e calul (indicand acum martoaga din fata carutei).
     Morala: porcu' nu-i ca calu' (cacofonie voita si asumata).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu